2011. november 17., csütörtök

A tetoválás biológiai háttere

A tetoválás egyfajta művészet, művészi önkifejezés mind viselője, mind rajzolója részéről. Természetesen a megrendelő igényeihez igazodik a tetováló, olyan mintát, ábrát kell a bőrbe juttatnia, amilyet viselője magára álmodott. Ugyanakkor maga a tetováló személye, motívumrajzolási technikája is egyedi, így az ő egyéni ábrázolása révén is gazdagodhat egy-egy rajz. Felelősségteljes döntés testünkbe vésetni egy ábrát, hiszen legtöbbjük egész életre szól.

Kevésbé ismert azonban, mi is zajlik le bennünk biológiailag, mialatt egy ábra saját testünk részévé válik.

A folyamat természetesen a tű bőrrel való érintkezésével kezdődik. A tű gyors mozgása révén szúrt sebeket ejt a bőrön, így juttatva be a fesékanyagot. A tetoválás azért lesz hosszan tartó, mert a bőrszövet irharétegébe juttatja a festéket. A legtöbb vágás vagy karcolás csak a folyamatosan elszarusodó hámréteget, az úgynevezett felhámot érinti, ám ezek a sérülések a bőrsejtek cserélődésével eltűnnek.

Az irharéteg azonban a bőrszövet mélyebb rétege. Ez a réteg a bőr rugalmasságát, feszességét biztosítja többek között kollagénnel és elasztinnal, és egy vérerekkel sűrűn behálózott rétege a bőrszövetnek.

A tetoválás bőrbe juttatása során az irharéteg idegen anyagként kezeli a festékanyagot, a test pedig védekező immunreakcióba kezd. Pillanatok alatt limfociták (védekezésre használt fehérvérsejtek) árasztájk el a sebzett területet. A limfociták normál esetben az idegen anyagot bekebelezik, elszállítájk majd megsemmisítik azokat, ám a festékanyag más - túl nagy méretű ahhoz, hogy a limfociták megbirkózzanak velük. Ekkor makrofágokat (nagyméretű falósejtek, amik bekebelezik az idegen anyagokat) rendel az immunrendszer a területre, melyek bekebelezik a festékcseppeket. Ha a makrofágok nem találják a részecskékett mérgezőnek, úgy a bekebelezés után nem emésztik meg azokat, helyette azonban megszilárdulnak, és hegszövet formájában örökre a bőrben maradnak.


Források:

Kép:

記者: シャニ


6 megjegyzés:

  1. köszi hogy megosztottad velünk a tetoválás biológiai hátterét!

    VálaszTörlés
  2. Érdekes így, biológiai szemszögből nézve a tetoválás :)

    VálaszTörlés
  3. Ha jól értem tehát, tulajdonképpen két réteg "tetoválás" készül akkor. Egy "külső" és egy "belső". :D

    VálaszTörlés
  4. érdekes, hogy hozunk egy döntést (tetováltatunk), de a testünk ezt kvázi szabotálni akarja...jó, persze csak segíteni akar, szimpla védekező mechanizmus :)

    A cikkről az Egyszer volt...Az élet, borzalmas francia mese jutott eszembe XD

    VálaszTörlés
  5. Igen, tényleg tök érdekes, hogy tulajdonképpen védekezik valami ellen a szervezet. Valami NAGYON MENŐ dolog ellen!!!!! (legalábbis szerintem :Dhaha) De szerettem az Egyszer volt az életet!!! :D Annyira szomorú rész volt, mikor a bácsi meghalt :( (annak az évadnak mi volt a címe, ami az űrben játszódott? azt nagyon szerettem.)
    Kora: Nem teljesen értem - hogy érted a két réteget? Ezt úgy kell elképzelni, mint egy heget egy sebesülés után, ami hegben történetesen festék van. A bőr külseje pedig átlátszó, ugyanúgy látszik a festék a hegben, mint ahogy például az ereidet látod. (S)

    VálaszTörlés
  6. sosem olvastam még erről így konkrétan, tényleg nagyon érdekes cikk.

    VálaszTörlés