2011. november 14., hétfő

Tebori, a tradícionális japán tetoválás címszavakban

A 'tebori' a hagyományos japán kézi tetoválási mód. A művészek dícsérik, mert tapasztalataik szerint sokkal finomabban lehet vele árnyalni, mint a gépi tetoválás módszerével.
A tebori kifejezés eredetileg a ’te’-kéz és a ’hori/bori’- vésés szóból áll. A 18. század végi, 19. század eleji Japánban a professzionális mesterek megjelenésével Edoban kialakult tetoválásformát jelöli.
A tebori stílusjegyei:
-Tsuki-bori:
A tsuki-bori a hagyományos japán kézi tetoválás módszertanát jegyző Toukai Tetováló Klub referenciái szerint az Osakában és a nyugati prefektúrákban elterjedt „szúró” metódus.
-Hane-bori:
A Toukai Tetováló Klub írása szerint a hane-bori azt a „felfelé söprő” mozdulatot jelöli, amelyet a tebori ritmusában alkalmaznak a tokyo-i és Japán északi részén élő mesterek. Szószerinti fordításban ’tollal való tetoválást’ jelent, mert a mozgás egy toll mozgatásához hasonlít.
A tebori tetoválások nagyon gazdagon árnyaltak, és minden részletük jelentéssel rendelkezik az egész szempontjából is.
-Bokashi:
A tetoválás fokozatos árnyalására használt fekete tinta alkalmazása. Általában kardcsapások és felhők megjelenítésénél használatos.
-Kakushibori:
Néha a hónaljba, az alá, a comb belső részébe, vagy a testnek egy titkos, mások által nem látható részére való tetoválást jelöli, de így hívják a virágok szirmai közé elrejtett titkos üzeneteket is.
-Kebori:
Finom vonalak, úgy, mint a haj rajzolata, de nem csupán erre használatos.
-Keshou-bori:
Másodlagos, árnyékszerű képek, amik kihangsúlyozzák a fő motívumokat.
-Nijuu-bori:
Ha a mester olyan alakot tetovál, aki tetoválva volt, akkor a kapott képnek pontosan tükröznie kell az eredeti karakter tetoválásait.
-Nuki-bori:
Csak a fő motívum megjelenítése, a keshou-bori nélkül.
-Suji-bori:
A tetoválás körvonalai. A suji vonalat jelent.
-Shakki:
A ’shakki’ a tetoválás hangját jelenti, pontosabban a tetoválótű hangját, amikor a szúrás történik. A mozdulatok erejére nagyon figyelni kell, hogy a tinta jó helyre kerüljön. Az emberi bőr puha és rugalmas, így amikor a tű elhagyja a bőrt, hallhatóvá válik a shakki, ami, ha valaki gyakorlottan végzi a mozdulatokat, akkor egy ritmikus „sha-sha-sha” hang lesz.

Végezetül álljon itt egy videó, az előbb említettekhez szemléltetésképpen, amiben szerepel Horiyoshi III is, a méltán híres tetoválómester, akiről a következő bejegyzésekben szeretnék írni.

Források:
Yosotattoo
Dia


2 megjegyzés:

  1. ez nagyon sokretu jo hogy ennyi tebori letezik koszi a megosztast

    VálaszTörlés
  2. Hihetetlenül nagy önuralomról tesz tanúbizonyságot, ahogy a csóka rezzenéstelenül tűri ezt a nagyon fájdalmas procedúrát. Tetszik ez a szertartásosság is, ami a videóban látható. :) Nagyon köszi a megosztást!!

    VálaszTörlés