2011. december 2., péntek

Horiyoshi III


Horiyoshi III, azaz Horiyoshi a harmadik, vagy magyarosan harmadik Horiyoshi a ma élő leghíresebb japán horishi tetoválómester, az irezumi egyik legnagyobb mestere.
Horiyoshi 1946. március 9-én született, eredeti neve Yoshihito Nakano.

Nakano tizenegy, tizenkét éves kora körül történt, hogy egy közfürdőben meglátott egy yakuzát, akinek teljes testét tetoválások borították. A látvány akkora hatást gyakorolt rá, hogy úgy döntött, ellátogat a híres tetoválómesterhez, Yoshitsugu Muramatsuhoz, vagyis a Yokohamai Shodai Horiyoshihoz. Nakano az első tetoválásához Horiyoshi II- a nagymester fiának keze által jutott.  25 éves korában pedig beállt tanoncnak Horiyoshi I-hez, miután kilépett a Yakuza köreiből, ahová még fiatalabb korában csatlakozott.

A Horiyoshi nevet a mester örökíti tovább tanoncának a tudásának átadásával együtt. Nakano 1971-ben kapta meg a ’titulust’ mentorától.
Házas, felesége Mayumi Nakano vezeti a Yokohamában található tetoválás múzeumot, amit 2000-ben alapított.

„A lények, amiket megrajzolok csakis valakinek a bőrén kelnek életre igazán. Ezért nem is mutogatom soha a rajzaimat, mint valamiféle művészi dolgokat. Csakis kedvtelésből rajzolok, és persze, hogy a klienseknek tudjak mutatni néhány példát, amiből kiválaszthatnak egy új dizájnt. Amikor a képeken megjelenő kreációk az egyén bőrére kerülnek, egyszerűen elakad tőlük a lélegzete, ezután pedig már együtt kezd élni a két dolog, a bőr és a minta, egységben. A személy által bejárt életút alakítja a rajzolatok sorsát is, állatokét, növényekét, amiket a testére tetoválok, és amikor ez a személy meghal, vele halnak a minták is.”

Horiyoshi stúdiójában a minták kirajzolása géppel történik. A kilencvenes évek végéig a mester kézzel tetoválta ki a körvonalakat, de a nyolcvanas évek közepétől kezdődő barátsága Don Ed Hardyvel odavezetett, hogy végül ő is átvette a gépi tetoválás módszerét valamilyen szinten.

Azonban az árnyalás és színek felvitele a bőrre már hagyományos tebori technikával zajlik. A mester a motívumainak inspirálója a klasszikus japán mesevilág és annak tradícionális alakjai és ábrázolásai: bazsarózsák, koi pontyok, sárkányok, tenyo-k (női angyalok) és hasonlók. Horiyoshi felelősnek érzi a magát a klasszikus japán tetoválási repertoár életben tartásában.

Horiyoshi alkotásai milliókat kóstálhatnak, és heti rendszerességgel, órákra kell a „keze alá feküdnie” az egyénnek. Egy teljes mű befejezése pedig évekbe telhet.
Jelenleg már csakis a meglévő kliensek tetoválásainak befejezésén dolgozik.

A mesternek jó néhány könyve is megjelent, amiben az általa tervezett mintákat gyűjtötték össze.

Horiyoshi követője a fia, Kazuyoshi Nakano lesz, akit Souriounak hívnak, amíg meg nem kapja a Hori-nevét. Ekkor ő lesz majd Horiyoshi IV. Rajta kívül a mesternek csak egy tanonca van, a német Alex Reinke, akit Horiyoshi nevezett el Horikitsunének(„tetováló róka”), körülbelül tizenhárom évvel ezelőtt.

Források:

Dia

1 megjegyzés:

  1. jó hogy egész életét a tebori és a hagyományos japán tetoválási módszerek fenntartásának szenteli!

    VálaszTörlés