2011. október 15., szombat

Irezumi szimbolika

Japánban csak mostanában kezdett kialakulni az, hogy az emberek a szépségért tetováltassanak, ugyanis ott egészen idáig a tetoválás a bűnözők, yakuzák megkülönböztető jelének számított. Az irezumi szimbólumok legtöbbje a mondavilágból ered, vannak isteneket, démonokat, állatokat ábrázoló képek, melyek mindegyike fontos jelentéssel bír.




Ponty (koi)
Az egyik leggyakrabban előforduló szimbólum. A japánok a folyónak felfelé úszó pontyot nagyon erős, és bátor állatnak tartják, ezen kívül beszélik még róla, hogyha egy halász kifogja, akkor igazi harcos módjára, reszketés nélkül várja a halált. Ennek megfelelően az irezumiban az erő, és kitartás szimbólumává vált.
Mivel szinte minden szentélynél találhatók kois tavak, ezért sokan a béke jelképeként is gondolnak rá.
A tetoválásokon gyakran a vízből kiugorva, hullámokkal
ábrázolják, ezzel téve dinamikussá a képet.

 

 

Lótuszvirág  (hasa)

A lótuszvirág minden ázsiai vallásban fontos szerepet tölt be. Az élet, a család szimbóluma, emellett a sötétből előtörő szépséget is jelenti, ugyanis ez a gyönyörű növény a sáros, iszapos talajból nő.
A szentélyeknél gyakran láthatunk ugyanazon tóban koit és lótuszt.




Sárkány és tigris együtt - a gonosz és a jó
 Sárkány  (ryuu)
A nyugati mondavilággal ellentétben keleten a sárkány egy pozitív szimbólumnak számít. A vízben, vagy a felhők között él, s ezek felett uralkodva segíti az embereket. Az 500 évnél idősebb sárkányoknak színes pikkelyeik, az 1000 évnél idősebbeknek színes, tollas szárnyaik vannak. A boldogság, az erő, a bölcsesség, a víz szimbóluma.
Gyakran ábrázolják lángoló végtagokkal. Ha egy sárkány szája csukva van, azzal azt jelképezi, hogy nem engedi be a gonoszt, ha nyitva, akkor épp akkor engedi azt ki magából.

Tigris  (tora)

A tigris gonosz, szerencsétlenséget hozó állat, melyet általában a karon ábrázolnak. Gyakran a másik karra sárkányt tetováltatnak, ezzel jelképezve az egyensúlyt a jó és rossz között.



Szenvedő fej 生首 (namakubi)

A szenvedő, megkínzott fejek ábrázolása jelentheti viselőjük bátorságát és azt, hogy az illető büszkén elfogadja sorsát, de figyelmeztetés is lehet, megmutatja mi lesz a sorsa annak, aki bűnös életet él.

 

 

 


"Ezt a világot, mely oly érdektelen, 
érdekessé teszem"
Takasugi Shinsaku verse, melyet
közvetlenül halála előtt mondott;
a sakurás tetoválással együtt
szimbolizálják az elmúlást.


 Cseresznyevirág  (sakura)

A japán egyik fő szimbólumának számító cseresznyevirágok a tavasz, a múlandóság jelképei. A törékeny virágok a gyorsan elmúló életet szimbolizálják, de egyben mutatják azt is, hogy minden nap teljes, boldog életet kell élni.

 



 

 

Krizantém  (kiku)

A japánban császári jelképnek számító krizantém az irezumiban a hosszú életet és elmúlást jelenti.

Kígyó (hebi)

A kígyó természetfeletti képességekkel bíró lény. Képes esőt fakasztani, illetve felvenni egy bosszúszomjas, féltékeny nő alakját. A kígyótetoválás véd a balszerencsétől, betegségektől.



Teknős (kame)

A hiedelem szerint 10.000 évig él, így nem csoda, hogy elsősorban a hosszú élet és bölcsesség szimbólumaként tartják számon. A minogame olyan teknős, ami annyira öreg, hogy hínár nő a hátáról.


    
Egy valódi minogame, persze nem 10.000 éves :)




 -N.


Források:
Képek forrásai:

11 megjegyzés:

  1. érdekes cikk, a tigrisen meglepődtem, hogy negatív alak :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, azon én is. Próbáltam olyan képet keresni, ahol két karon sárkány-tigris van, de csak azt a hátasat találtam :D
    - Nóra

    VálaszTörlés
  3. Jól néz ki egyik-másik, de azért nem tetováltatnám tele a hátam :D

    VálaszTörlés
  4. **.** Tele én se... de egy cseresznyevirágot azért el tudnék képzelni... Nagyon jó! Nem is tudtam, h ennyiféle szimbolika van ebben a művészeti ágban... :)

    VálaszTörlés
  5. én simán teletetováltatnám :D

    VálaszTörlés
  6. nem is tudtam,hogy ennyi szimbolikát használnak ennyiféle jelentéssel

    VálaszTörlés
  7. Valóban jól néznek ki, de nincs az a pénz amiért az egész testemet teletetováltatnám.
    De jól összeszedtétek a bejegyzést,grat!

    VálaszTörlés
  8. és nincs is annyi pénzed, hogy teletetováltathasd XD

    VálaszTörlés
  9. Namár...most ezt miért kellett kimondanod? xD

    Fene...de azér nyugodtan adhatsz! <3

    VálaszTörlés
  10. A Tigris negativitása tényleg meglepő. Hmm...egyre jobban érik az a lótusz-tetoválás...bár a kigyó most gondolkodóba ejtett. :D Jó cikk, nagyon részletes! Szép munka!

    VálaszTörlés
  11. Egy kis helyesbítés: a lótuszvirág nem "hasa", hanem "hasu" 蓮 (はす). Régi elnevezése "hachisu"  はちす.

    VálaszTörlés