2011. december 15., csütörtök

Irezumi a filmművészetben


Tōyama no Kin-san (遠山の金さん) 


Egy népszerű karakter, melyet a szamuráj Tôyama Kagemotoról mintáztak. Több filmsorozat, és kabuki előadás készült az ő főszereplésével. Egy férfi, aki elhagyta családját, hogy az egyszerű nép között éljen, és segítse őket, ezzel szinte legendás figurává válva. Vállára egy virágzó cseresznyefát tetováltatott. A filmsorozat 1970 és 1996 között volt látható a televízióban. 


Irezumi (1966) 

Junichirô Tanizaki rövid története alapján készült dráma. Otsuya, egy előkelő hölgy, viszonyt kezd egy nála társadalmilag alacsonyabb szinten álló férfival, és együtt bujkálnak, reménykedve, hogy összeházasodhatnak. Azonban egy árulás következtében Otsuyát gésának adják, miközben egy hatalmas pókot tetováltatnak a hátára. Kedvese elkeseredetten próbálja őt visszaszerezni, miközben ennek érdekében több embert is meggyilkol. 




Irezumi – Spirit of Tattoo 

A film egy fiatal tokiói titkárnőről szól, aki két év alatt teletetováltatja a hátát, pusztán azért, mert középkorú kedvese a tetovált bőr után vonzódik. A két év alatt beleszeret a tetováló mester fiatal, jóképű asszisztensébe, de nem hagyja ott kedvesét, akiért elvállalta a fájdalmas tetováltatást. 



Shisei Nioizuki no Gotoku

Egy erotikus fim, melyet Junichiro Tanizaki erotikus regénye alapján készítettek.


-N.






Források:


2 megjegyzés:

  1. Néhány hete láttam egy japán TV-műsorban, hogy 金さん tetoválása valójában nem cseresznyevirág volt, hanem egy női fej, szájában levéllel (断頭美人乱髪啣箋、箋端垂及肘).

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Valahogy idekeveredtem, és segítséget szeretnék kérni tőletek. Most készülök kiadni a könyvem második kiadását és ehhez kellene a segítség! A könyvről részletesebben itt olvashattok: http://aquad.uw.hu/
    és itt:
    http://books.google.hu/books?id=OcvpM5ICITsC&printsec=frontcover&dq=akv%C3%A1rium+hist%C3%B3ria&ei=H0YuSZKYKYquywT88IW3Aw#v=onepage&q=akv%C3%A1rium%20hist%C3%B3ria&f=false

    Nos ezt szeretném kiegészíteni - többek között - a kultikus japán, kínai aranyhal és koi (Nishikigoi, Kohaku)tetováláso rövid történetével, leírásával stb.
    Ha tudnátok segíteni, hol lelek ehhez egynémely irodalmat, forrásanyagot, akkor igen hálás lennék. Esetleg van valamelyikőtöknek ehhez saját anyaga... Cserébe akvarisztikai kérdésekre válaszolok, ha valakinek szüksége van rá. A válaszokat ha lehet e-mailben kérném a dezse.tibi@gmail.com -ra
    Köszönöm

    aquad

    VálaszTörlés