2011. december 15., csütörtök

Irezumi a filmművészetben


Tōyama no Kin-san (遠山の金さん) 


Egy népszerű karakter, melyet a szamuráj Tôyama Kagemotoról mintáztak. Több filmsorozat, és kabuki előadás készült az ő főszereplésével. Egy férfi, aki elhagyta családját, hogy az egyszerű nép között éljen, és segítse őket, ezzel szinte legendás figurává válva. Vállára egy virágzó cseresznyefát tetováltatott. A filmsorozat 1970 és 1996 között volt látható a televízióban. 


Irezumi (1966) 

Junichirô Tanizaki rövid története alapján készült dráma. Otsuya, egy előkelő hölgy, viszonyt kezd egy nála társadalmilag alacsonyabb szinten álló férfival, és együtt bujkálnak, reménykedve, hogy összeházasodhatnak. Azonban egy árulás következtében Otsuyát gésának adják, miközben egy hatalmas pókot tetováltatnak a hátára. Kedvese elkeseredetten próbálja őt visszaszerezni, miközben ennek érdekében több embert is meggyilkol. 
Irezumi – Spirit of Tattoo 

A film egy fiatal tokiói titkárnőről szól, aki két év alatt teletetováltatja a hátát, pusztán azért, mert középkorú kedvese a tetovált bőr után vonzódik. A két év alatt beleszeret a tetováló mester fiatal, jóképű asszisztensébe, de nem hagyja ott kedvesét, akiért elvállalta a fájdalmas tetováltatást. Shisei Nioizuki no Gotoku

Egy erotikus fim, melyet Junichiro Tanizaki erotikus regénye alapján készítettek.


-N.


Források:


2011. december 2., péntek

"Modern" japán tetoválások :)

A mai modern Japánban ugyan még mindig nem kedvelt sem a tetoválás látványa, sem a viselése, ennek ellenére a fiatalok gyakran választják ezt az önkifejezési és testdíszítési módot. A nagy többség a nyugati tetoválások felé húz, azonban van egy réteg, ami egyfajta sajátos japán hagyományt ápol...

Ezek azok az emberek, akik anime, manga esetleg videójáték karaktereket varratnak magukra, irántuk kifejezendő rajongásukból. Az ilyen tetoválásokat nevezik Ita Tattoo-nak. Az ita kifejezés elég sokszínű, azonban leginkább az itasha(痛車) szóban használják. Az itasha olyan autó, amit animék, mangák, játékok szereplőivel festenek vagy matricáznak fel.( Egyébként itashának a nyolcvanas évek idején nevezték az import olasz autókat, amik akkoriban komoly státusszibólumnak számítottak.)

Előfordul, hogy valaki már nem is magát az anime karaktert szeretné magára tetováltatni, hanem egyenesen a hangját adó szinkronszínészt, a seiyuu-t. Az otakuk körében a seiyuu-k hatalmas rajongótáborral rendelkeznek, így ez sem lehet meglepő. Ő itt például Nana Mizuki egy rajongó bőrén megörökítve:


És a további képek a tetoválásokról:
Források:

Sankaku Complex:
Seiyuu tattoo
Wikipedia:
Itasha


Dia

Horiyoshi III


Horiyoshi III, azaz Horiyoshi a harmadik, vagy magyarosan harmadik Horiyoshi a ma élő leghíresebb japán horishi tetoválómester, az irezumi egyik legnagyobb mestere.
Horiyoshi 1946. március 9-én született, eredeti neve Yoshihito Nakano.

Nakano tizenegy, tizenkét éves kora körül történt, hogy egy közfürdőben meglátott egy yakuzát, akinek teljes testét tetoválások borították. A látvány akkora hatást gyakorolt rá, hogy úgy döntött, ellátogat a híres tetoválómesterhez, Yoshitsugu Muramatsuhoz, vagyis a Yokohamai Shodai Horiyoshihoz. Nakano az első tetoválásához Horiyoshi II- a nagymester fiának keze által jutott.  25 éves korában pedig beállt tanoncnak Horiyoshi I-hez, miután kilépett a Yakuza köreiből, ahová még fiatalabb korában csatlakozott.

A Horiyoshi nevet a mester örökíti tovább tanoncának a tudásának átadásával együtt. Nakano 1971-ben kapta meg a ’titulust’ mentorától.
Házas, felesége Mayumi Nakano vezeti a Yokohamában található tetoválás múzeumot, amit 2000-ben alapított.

„A lények, amiket megrajzolok csakis valakinek a bőrén kelnek életre igazán. Ezért nem is mutogatom soha a rajzaimat, mint valamiféle művészi dolgokat. Csakis kedvtelésből rajzolok, és persze, hogy a klienseknek tudjak mutatni néhány példát, amiből kiválaszthatnak egy új dizájnt. Amikor a képeken megjelenő kreációk az egyén bőrére kerülnek, egyszerűen elakad tőlük a lélegzete, ezután pedig már együtt kezd élni a két dolog, a bőr és a minta, egységben. A személy által bejárt életút alakítja a rajzolatok sorsát is, állatokét, növényekét, amiket a testére tetoválok, és amikor ez a személy meghal, vele halnak a minták is.”

Horiyoshi stúdiójában a minták kirajzolása géppel történik. A kilencvenes évek végéig a mester kézzel tetoválta ki a körvonalakat, de a nyolcvanas évek közepétől kezdődő barátsága Don Ed Hardyvel odavezetett, hogy végül ő is átvette a gépi tetoválás módszerét valamilyen szinten.

Azonban az árnyalás és színek felvitele a bőrre már hagyományos tebori technikával zajlik. A mester a motívumainak inspirálója a klasszikus japán mesevilág és annak tradícionális alakjai és ábrázolásai: bazsarózsák, koi pontyok, sárkányok, tenyo-k (női angyalok) és hasonlók. Horiyoshi felelősnek érzi a magát a klasszikus japán tetoválási repertoár életben tartásában.

Horiyoshi alkotásai milliókat kóstálhatnak, és heti rendszerességgel, órákra kell a „keze alá feküdnie” az egyénnek. Egy teljes mű befejezése pedig évekbe telhet.
Jelenleg már csakis a meglévő kliensek tetoválásainak befejezésén dolgozik.

A mesternek jó néhány könyve is megjelent, amiben az általa tervezett mintákat gyűjtötték össze.

Horiyoshi követője a fia, Kazuyoshi Nakano lesz, akit Souriounak hívnak, amíg meg nem kapja a Hori-nevét. Ekkor ő lesz majd Horiyoshi IV. Rajta kívül a mesternek csak egy tanonca van, a német Alex Reinke, akit Horiyoshi nevezett el Horikitsunének(„tetováló róka”), körülbelül tizenhárom évvel ezelőtt.

Források:

Dia